Sinopsis

Sinopsis Nedir? [Detaylı Rehber] 2 Gerçek Sinopsis Örneği

Sinopsis nedir, sinopsis nasıl yazılır?

Sinopsis
Sinopsis nedir, sinopsis nasıl yazılır?

Sinopsis

Merhaba senarist adayı! Sinopsis senaryo yazım sürecinin en önemli temel kavramlarından biri ve kusursuz bir sinopsis yazmak için yaptığın araştırmada bu yazıya denk geldiğin için çok şanslısın. Bu yazıda sinopsis nedir ve sinopsis nasıl yazılır sorularına çok detaylı cevaplar bulacak; profesyonel bir senarist tarafından yazılmış iki adet gerçek sinopsis örneği inceleme fırsatı bulacaksın. Sinopsis kavramını iyice kavramak için yazıyı sonuna kadar okuman ve ardından bolca pratik yapman çok önemli.

Hadi başlayalım!

Sinopsis

Sinopsis kavramını öğrenmeye hazır mısınız? Öyleyse gerçek bir senarist olmak için en önemli adımlardan birini attınız demektir! Yazacağınız film, dizi ya da belgesel senaryosu ile anlatacağınız hikâyenin kısa bir özetinden oluşan sinopsis, senaryo yazım safhasının can damarıdır. Filminizin hikâyesi, alt metni, çatışma unsurları ve karakterleri, sinopsis sayesinde ete kemiğe bürünmeye başlarken atmanız gereken adımlar da yine sinopsisle birlikte yavaş yavaş netleşir. Peki sinopsis nedir, nasıl yazılır ve neden önemlidir, biliyor musunuz? O hâlde aşağıdaki bilgiler tam size göre!

logline nedir logline nasıl yazılır

Sinopsis Nedir?

Yunancada “topluca göz atma, özet” anlamlarına gelen “synopsis” kelimesinden dünya dillerine geçen ifade, sinema ve televizyonla ilgilenen herkesin mutlaka öğrenmesi gereken konular arasında yer alır. Kısaca ifade etmek gerekirse sinopsis, filmin kısa bir özetidir. İyi bir film sinopsisi, senaryonuzu kusursuz bir şekilde yazmanıza ve yapımcılarla hızlıca sözleşme imzalamanıza yardımcı olur. Projenizi yapımcılara satmak elbette ki dünyanın en güzel duygularından biri, ancak sinopsisle senaryonuzu ilk başta kendinize satmanız gerekir! 

Nasıl mı? Bu konuya girmeden önce gelin, sinopsisin senaryo yazımındaki yerini konumlayalım; logline sinopsis farkını ve sinopsis tretman nedir sorusunun yanıtını bulalım. 

Filmin Kısa Özetine Ne Denir? 

Sinopsis, filmlerin kısa özetinden oluşan tek metin midir? Hayır. Peki senaryo yazmanın ilk adımı mıdır? Buna da hayır. Senaryo yazmanın ilk adımı, parlak bir fikir bulmaktır. 36 yıldır dünyayı kasıp kavuran, hâlen pek çok sinefilin favori filmi olan Back to the Future nasıl ortaya çıkmıştır, biliyor musunuz? Filmin yönetmeni Robert Zemeckis, henüz genç ve başarıya aç bir sinemacıyken çocukluğunun geçtiği eve gider ve babasının lise yıllığını bulur. Yıllıktaki babası, kendisinin o anki yaşından bile küçüktür. Zemeckis, babasının o yaştaki hâliyle tanışsa ne kadar ilginç olacağını düşünür ve mucize gerçekleşir! Efsanevi film Geleceğe Dönüş’ün fikri, çaylak yönetmenin aklına düşer!

İşte film ya da dizi yapmanın ilk adımı budur: parlak fikir! Daha sonra bu parlak fikir pazarlama tipi bir hikâye cümlesine, yani logline’a genişletilir. Back to The Future örneğinden devam edersek, filmin hikâye cümlesi şudur: “Liseli bir genç, yanlışlıkla geçmişte yolculuk yapar ve annesiyle babasının ergenlik hâlleriyle tanışır.”

Film sinopsisi ve logline gözünüze aynı mı göründü? Daha dikkatli bakın! Logline, yani seyir hattı,  şöyle açıklanabilir: Sinemaya gitmeden önceki bir gününüzü düşünün: filmlerin oyuncuları ve yönetmenleri kadar konularıyla da ilgilenir, içeriklerini anlatan kısa özetlerini okursunuz, öyle değil mi? İşte o okuduğunuz, size heyecan veren kısacık metin, filmin logline’ıdır.

Sinemaya gitmeden önce okuduğunuz özetlerden ilginizi çeken, sizi heyecanlandıran olursa, o filmi mutlaka görmek istersiniz. Çünkü bu fikrin nasıl işleneceğini ve nereye varacağını merak ederseniz. Logline cümlesinin amacı da budur: iyi bir logline, yazarda senaryoyu yazma, yapımcılarda filmi çekme, izleyicide ise filmi izleme isteği uyandırır. Bunun sırrı da şudur: logline, hikâyenin nasıl anlatılacağını ve nereye bağlanacağını söylemez. Logline sinopsis farkı işte tam olarak budur. Logline, parlak bir senaryo fikirini detaylı bir hikâye hâline getirmeden önce uğradığınız bir duraktır. Sinopsis formatı ise hikâyenin fikir hâlinden çıkıp detaylanmaya başladığı çalışmadır. 

İşte “sinopsis, tretman nedir” sorusunun yanıtı, tam bu noktada devreye girer. Sinopsis, filminizin taslağını ve omurgasını belirlediğiniz çalışmadır. Tretman ise o omurganın her türlü detayla zenginleştirildiği çalışmadır.  

Sinopsis Ne İşe Yarar? 

Sinema tarihinde, kötü uygulama ve kötü hikâyecilik yüzünden fiyaskoyla sonuçlanan pek çok parlak fikre rastlanabilir. Bu sebeple sinopsis aşaması, projenizin kaderinin belirlendiği dönüm noktalarından biridir. Bir an için Sixth Sense filminde senarist ve yönetmen M. Night Shyamalan’ın o dünyayı şaşkınlığa uğratan enfes finali hiç bulmadığını varsayalım, ortaya ne kadar vasat bir film çıkar, değil mi?

Bu durumda filmin sinopsisi yaklaşık olarak şu şekilde olacaktı: “Bir çocuk psikologu, ölülerle konuşabildiğini iddia eden bir çocukla tanışır. Psikolog, çocuğun ölüleri gerçekten de gördüğünü anlar.” Bu kadar! Heyecan verici diyebilir misiniz? Muhtemelen, hayır!  Sinopsisin birinci amacı budur: parlak fikrin işe yarar bir hikâyeye evrilmesine yardımcı olur.

Senaryo yazımıyla yeni tanışan kişiler; sinopsis, tretman, senaryo örnekleri inceler ve bu üç dosya arasında en zayıf taslak gibi görünen sinopsisin gereksiz bir adım olduğunu düşünebilir. Filmin hikâye cümlesinin senaryo yazımına geçmek için yeterli olduğu yanılgısına düşenler, plansız bir şekilde senaryo yazma adımına geçmek isteyebilir. Bu hevesin sonu, genellikle günler geçmesine rağmen sayfaların bir türlü ilerlememesidir.

Parlak fikir iyi bir senaryonun can damarlarından biri olsa da asla her şeyi değildir. Bir senaryonun kalitesini belirleyen, hikayeyi işleme biçimi ve genel hatlarının dramatik yapısıdır. Bu biçim ve yapının temelleri ise sinopsis safhasında atılır. 

Senaryonuzu yazdığınızda ve projenizi artık hayata geçirmek istediğinizde, yapımcılarla ya da yönetmenlerle görüşmeniz gerekir. Eğer görüşmeyi yüz yüze ya da telefonda gerçekleştirirseniz, karşınızdaki kişi size ilk olarak filmin hikâyesini sorar. Burada sizden istenen, sinopsisi sözlü olarak dile getirmenizdir.

Projenizi yollayarak paylaşmanız durumunda ise ilk olarak dosyadaki sinopsis okunur. Unutmayın ki yapımcılar, her zaman çok meşgul insanlardır ve önlerinde daima sayısız proje bulunur. Bu yüzden hiçbir yapımcının ya da uygulayıcı yapımcının kendisine önerilen bir proje dosyasını baştan sona okuması çok düşük ihtimaldir. Yalnızca beğenilen projelerin senaryoları incelenir. Ve evet, anlayacağınız gibi, burada karar, sinopsis üzerinden verilir.

Sinopsisin önemini ve senaryo yazımı üzerindeki etkisini anlayan bir senarist adayı, sonraki aşamaya geçebilir. Sonraki aşama ise elbette ki en iyi sinopsisi yazmaktır!

Sinopsis Nasıl Yazılır? 

Sinopsis, tretman, senaryo örnekleri arasındaki farkı anladığınıza göre asıl soruya gelebilirsiniz: Hem senaristi hem de yapımcıyı heyecanlandıracak sinopsis nasıl yazılır? İşte bu nokta, senaryonuzun karakterinin ve kalitesinin yavaş yavaş şekillenmeye başladığı yerdir. İyi ve heyecan verici bir sinopsis, senaryo yazım sürecinin hızlı ve verimli bir şekilde geçmesine yardımcı olur.

Elbette ki sinopsisi iyi kurmanız, senaryoyu sorunsuz bir şekilde yazabileceğiniz anlamına gelmez. Sinopsis safhasında henüz önemli olmayan pek çok detay, senaryo yazımında sizi zorlayabilir ve yazım sürecinin sancılı geçmesine sebep olabilir. Bu noktada senaristin bilmesi gereken nokta şudur: eğer sinopsisiniz iyiyse, elinizde son derece etkili bir rehberiniz vardır. Yazım safhasında yolunuzu kaybetseniz bile o rehber sayesinde yeniden bulabilirsiniz. Ancak sinopsisiniz iyi ve yol gösterici değilse, senaryo yazımı sırasında yaşadığınız yol kayıpları sizi çıkmaza da sürükleyebilir!

O hâlde, sinopsis nasıl yazılır ve senarist sinopsisini yazarken nelere dikkat etmelidir? Önce bu listeyi inceleyerek ve daha sonra da aşağıda yer alan yazım rehberine göz atarak, sinopsislerinizi en doğru şekilde kaleme alabilirsiniz. İşte dikkat etmeniz gerekenler:

  • Sinopsis, hikâyenin omurgasını konu edinmelidir. Sinopsiste gereksiz detaylara, uzun karakter analizlerine, esprilere ya da senaryoyu süsleyecek detaylara asla yer yoktur.

  • Sinopsis senaryonun türünü, hikâyenin çengel, zirve, dönüm noktası ve zirve noktası gibi unsurlarını mutlaka barındırmalıdır. Bu detaylara sahip olmayan bir sinopsisin senariste rehberlik etmesi mümkün değildir.

  • Sinopsis, anlatılacak hikâyenin neden iyi ve etkileyici olduğu konusunda hem yazarı hem de çevresini iknâ etmelidir ancak bu iknâ, hikâyenin gücünden gelmelidir. Sinopsisi okuyacak kişileri etkilemek için yazılacak süsleme detayları, senaristi çıkmaza sürüklerken yapımcıları ve yönetmenleri ise projeden itecektir.

  • Senaryo yazımı, evrensel bir dildir ve bu dilin kurallarına uymanız son derece önemlidir. Sinopsis, dünyanın her yerinde geniş zamanla yazılır. Hikâye duygusu oluşturmak için geçmiş ya da şimdiki zamanla yazılan sinopsisler, okuyan kişide yabancılaşma duygusu uyandıracağı için başarısız olur.

Parlak fikrinizi ve hikâye cümlenizi bulduğunuza, uyarıları da okuduğunuza göre, artık sinopsis yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmeye geçebilirsiniz. İşte detaylar! 

  • Dünyaca ünlü senaryo gurusu Robert McKee, öğrencilerine senaryo yazımına en sondan başlamalarını tavsiye eder. Bu kural, sinopsis için de geçerlidir. Senaryo yazarken, tüm unsurların final sahnesindeki büyük olaya ve duyguya yönelik olarak hareket etmesi gerekir. Bu sebeple de senaryonuzun akışını oluşturmak için ilk olarak sizi heyecanlandıran hikâyenin finalini belirlemeniz gerekir.

 

Sinopsis

 

  • Finalinizi buldunuz mu? O hâlde harika! Artık elinizde parlak bir fikir, işe yarayacak bir hikâye cümlesi ve bir de etkili final var demektir. Şimdi sıra geldi, klasik üç perdeli dramatik yapıya göre giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini belirlemeye. Merak etmeyin, senaryonun tüm detaylarını bu aşamada düşünmek zorunda değilsiniz. Hatta sinopsiste kurduğunuz omurga kaba hatlarıyla aynı kaldığı sürece yazım safhasında senaryoyu dilediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz. Ancak size bir yol haritası oluşturabilmesi için, sinopsiste üç perdeli yapıyı kurmanız ve yapının çalıştığından emin olmanız son derece önemlidir.
  • Parlak fikriniz, hikâye cümleniz, vurucu finaliniz ve giriş, gelişme, sonuç bölümleriniz de hazır mı? Harika! Hemen bilgisayar başına geçerek sinopsis metnini hazırlayabilirsiniz. Peki sinopsise nasıl başlanır? Elbette ki bunun en klasik ve geçerli yolu, kahramanla başlamaktır. Öykü anlatıcılığı, daima bir kahramanın ya da antikahramanın yolculuğunu konu edinir. Sinema filmleri şehir manzaralarıyla, patlama sahneleriyle, doğa görüntüleriyle açılabilir ancak her filmin hikâyesi, ana karakteri gördüğümüz an başlar. Bu sebeple sinopsiste ilk olarak kahramanınız hakkında bilgi vermeniz gerekir.
  • Kahramanınızı cinsiyet, yaş, meslek, fiziksel özellik gibi belirleyici noktalarıyla tanımladıktan sonra, hikâyenizi hikâye yapan detaya hızlıca geçmeniz gerekir. Unutmayın, sinopsiste amacınız, mümkün olan en kısa sürede hikâyenizi özetlemektir. Hikâyenizi başlatan şey bir cinayet mi? “Kahramanımız, hayatı az çok dengedeyken şoke edici bir cinayetle sarsılır!” gibi bir ifade kullanabilirsiniz. 
  • Dünya genelinde “inciting incident”, “tetikleyici olay”, “kırılma noktası” gibi farklı isimleri olan ilk çengel, hikâyenizin ilerlemesi için yeterli değildir. O gelişme, yalnızca bir olaydır ve  bir hikâyeye dönüşmesi için karakterinizin ona tepki göstermesi gerekir. Tetikleyici olay, karakterin dünyasında ve karakterinde hiçbir değişim oluşturmuyorsa, bir diğer ifadeyle karakteriniz gördüğü cinayetten etkilenmeyip evine yemek yemeye gidiyorsa haberler kötü: elinizde bir senaryo projesi yok demektir. Ancak karakteriniz işlenen cinayetle yıllardır görüşmediği babasının intikamını almaya karar veriyor, yaşanan bir banka soygunuyla emekli olduğu polislik mesleğine dönüyor ya da bir anda aslında yıllar önce baba olduğunu öğrenip bir de çocuğuna bakmak zorunda kalıyorsa, hikâyeniz başlamış demektir. Haliyle, tetikleyici olaydan hemen sonra sinopsisinize karakterinizin kararını ve değişen hayatını yazmanız gerekir.
  • Tebrikler, sinopsisinizin giriş bölümü hazır! Artık sıra, çok daha zor olan gelişme bölümünde! Karakterinizin giriş bölümü sonunda aldığı kararın ya da içine düştüğü mecburiyetin daha önceki hayatı ve düzeni için ciddi bir tehdit oluşturması gerekir. Çünkü bu karar ya da mecburiyet bir çatışma doğurmuştur. Unutmayın ki çatışma ne kadar güçlü olursa, hikâye de o kadar etkileyici olur. Bu sebeple de gelişme bölümünde karakterinizin yaşadığı güçlü çatışmayı ve bu çatışmanın karakterinizin hayatını nasıl zorlaştırdığını tanımlamanız gerekir. Cinayet örneğinden devam edersek, “Yıllardır görüşmediği babasının intikamı için kolları sıvayan karakterimiz, bir yandan kendisini terk etmek üzere olan eşiyle sorunlarını çözmek öte yandan da içine düştüğü karanlık dünyada ölümcül bir mücadele vermek zorundadır.” gibi ikilem barındıran ifadelerle sinopsisinizin gelişme bölümünü güçlendirebilirsiniz. 
  • Gelişme bölümünü de sorunsuz bir şekilde aştıysanız, artık büyük finale gelebilirsiniz. Final bölümünde karakterinizin yaşayacağı sonu belirtirken, bu sonun ne anlama geldiğini de kısaca ifade etmenizde yarar bulunur. Sonda kullanacağınız bu ifade, senaryonuzun alt metnini ve kurgu yapısını da açığa çıkarır. Örneğin “böylece karakterimiz mazlumken zalim hâline gelmiştir” ya da “iyiler bir kere daha kazanmıştır” gibi  ifadeler kullanarak senaryonuzun felsefi altyapısını vurgulayabilirsiniz. Bu son cümle, özellikle yönetmenlere ve yapımcılara proje sunarken kendinizi ifade etmenizi son derece kolaylaştırır.

Sinopsiste Diyalog Var mı? 

Sinopsisin yapımcı ve yönetmenleri etkilemek için tek fırsat olması, pek çok deneyimsiz senaristi telaşa düşürür ve hata yapmaya yönlendirir. İlk ve tek şansını çok iyi kullanmak isteyen deneyimsiz senaristler, bütün kozlarını sinopsiste göstermek ister ve bu sebeple de sinopsis metnine sahne detayı, diyalog ve hatta müzik gibi bilgiler yazar. Oysa bunlar tamamen yanlıştır.

Sinopsis, yazar açısından projenin röntgenini çekme işlevi görür ve hikâye omurgasının net bir şekilde gözlemlenebilmesi için ana unsurlar haricinde herhangi bir ek detaya yer verilmemesi gerekir. Yapımcılara sunulan sinopsislerin fazla detaylı olması ise sizi başa götürür: pek çok yapımcı, detaya boğulmuş sinopsisleri tıpkı senaryoları okumadıkları gibi okumaz! Bu sebeple, sinopsiste sadelikten asla vazgeçmemeniz gerekir! 

Sinopsis Kaç Sayfa Olmalı? 

İyi bir hikâyeyi kötü bir hikâyeden ayıran detay, kısaca anlatılabilmesidir. Sinopsis, hikâyenizin iyi ve değerli olduğunu ispatlamaya çalıştığınız alandır. Bir an için kendinizi bir AVM’de düşünün. Ürününün ne kadar iyi ve kaliteli olduğunu anlatmak için uzun uzadıya konuşan satış görevlisine mi güvenirsiniz, yoksa az konuşan ve satış işini ürünün kalitesine bırakan temsilciye mi?

Bir hikâyenin ne kadar iyi olduğunu anlatmak için uzun uzadıya konuşmanız gerekiyorsa, hikâyeniz aslında anlattığınız kadar iyi değil demektir. Dünyaca ünlü senarist ve senaryo kuramcısı David Mamet, sinopsis konusunda Ernest Hemingway’in öykü anlayışını temel alır ve sinopsisi son derece yalın olması gereken iyi bir sinopsisi fıkraya benzetir. 

 

sinopsis örnekleri

 

Arkadaşınıza bir fıkra anlatırken onu güldürmeyi vadetmişsinizdir ve bu sebeple de yalnızca komediyi oluşturan unsurlardan bahsedersiniz. Fıkranıza “Temel bir gün bara girmiş” diye girdiğiniz anda dinleyici, komedi unsurunun gelmekte olduğunu anlar. Etkiyi düşürmemek için de Temel’in o gün giydiği kıyafetlerden, hava durumundan, barda çalan müzikten bahsetmezsiniz.

Sinopsis de aynı şekildedir: yalnızca gerekli olan detaylar, yeterince anlaşılacakları kadar uzun, okuyucuyu sıkmayacak kadar kısa şekilde yazılmalıdır. Bu sebeple de sinopsisin maksimum bir sayfa olmasında yarar bulunur. Daha iddialı ve güçlü senaryoların sinopsisleri ise yarım, hatta çeyrek sayfaya bile sığabilir. Yazacağınız senaryonun uzunluğu da sinopsisin uzunluğunu etkilemez. Dizi sinopsis örnekleri de kısa film taslağı da birbirine yakın uzunlukta yazılır.

Sinopsis Örneği 

Etkili bir sinopsis yazmak istiyorsanız, Google’a “sinopsis pdf” yazarak bulacağınız çekilmiş projelerin sinopsis örneklerini inceleyebilirsiniz. İnternette bulabileceğiniz dizi sinopsis örnekleri, çoğunlukla gizem uyandırma amacıyla yazıldığı için sizi yanıltabilir.

Bu yüzden incelemenize bazı Amerikan filmlerinin sinopsis örnekleri ile başlamanız daha doğru olur. Ünlü oyuncu Mel Gibson’ın çektiği Braveheart ve başrollerini Dustin Hoffman ile Meryl Streep’in paylaştığı Kramer Kramer’e Karşı filmlerinin sinopsis örneklerini sizin için hazırladık.

Sinopsis Örnekleri:

Cesur Yürek Filmi Sinopsis Örneği 

Cesur Yürek

13. Yüzyılda İskoçya’nın bir kasabasında yaşayan küçük bir çocuk olan William Wallace, İngiliz Kralı Uzun Bacaklı Edward’ın İskoçya’yı işgal etmesiyle sarsılır. Edward’ın askerleri, William’ın bütün ailesini katleder ve küçük William Wallace, yıllarını amcasının yanında eğitim görerek geçirir. Yıllar sonra doğduğu kasabaya dönen William, yıllarca yaşamadığı aile duygusunu yaşamak için evlenmek istemektedir. Ne var ki o dönem İngiliz soyluları, “ilk gece hakkı” adı verilen bir kural gereği evlenen genç kızlarla birlikte olmaktadır. William, çocukken tanıdığı Murron’a aşık olur ve ilk gece hakkından korunmak için onunla gizlice evlenir. İngiliz askerleri,  bu gizli evliliği kısa sürede öğrenir ve Murron’u öldürür. İngiliz kralının zulmü sebebiyle bir kez daha ailesini kaybeden William, bu haksızlığa karşı isyan eder, tüm İskoç beylerini arkasına alarak İngilizlere karşı büyük bir savaş başlatır. Wallace’ın başlattığı isyan, tüm İskoçya’ya dalga dalga yayılır. William Wallace, artık İskoçlar için de büyük bir halk kahramanı hâline gelmiştir. Ne var ki İskoç asilleri, çıkar çatışmaları sebebiyle Wallace’a ihanet eder ve onu tuzağa düşürerek yakalar. William Wallace, krala ihanet suçundan yargılanır ve idam sehpasına çıkarılır. Kralın askerleri, Wallace’tan son nefesinde özür dilemesini ister, ancak Wallace, idam edilirken son gücüyle “özgürlük” diye haykırır. Canından olmuştur ancak asla zulme ve istilaya boyun eğmemiştir.

 

Kramer Kramer’e Karşı Filmi Sinopsis Örneği

Kramer Kramer’e Karşı

Son derece başarılı ve iddialı bir reklamcı olan Ted Kramer, güzel eşi ve küçük oğluyla ideal bir hayata sahiptir. Çalıştığı ajansta adeta bir yıldız olan Ted Kramer’ın bu çarpıcı yaşamı, günün birinde aniden tepetaklak olur. Eşi Joanna, kendisini mutsuz hissettiğini söyleyerek evi terk eder ve Ted, kendisini bir anda parlak kariyeri ve pek de parlak gitmeyen babalığı arasında bocalarken bulur. Annesi terk ettiği için kendisini suçlayan oğlu Ben’e iyi bir şekilde bakabilmek için mücadele etmek zorunda kalan Ted, babalık sorumlulukları sebebiyle çalıştığı projelere bir türlü kendisini veremez ve ajanstaki yüksek maaşlı işinden olur. Daha düşük maaşlı bir iş bulan Ted, çocuk büyütme mücadelesiyle büyük bir değişime uğrar. Hırslı ve sert yönlerinden kurtulan ve tüm yaşamını oğluna adayan Ted, daha iyi ilişkiler kurabilen ve daha duygusal bir insan hâline gelir. Ne var ki Joanna, Ted’in hayatını bir kez daha sarsar. Tam Ted ve Ben arasında son derece güçlü bir ilişki oluşmuşken ortaya çıkan ve oğlunun velayetini isteyen Joanna, Ted’i dava eder. Ted, bir kez daha dünyasının başına yıkılmaması için büyük bir hukuk mücadelesi verir. Joanna, dava sürecinde Ted’in ne kadar değiştiğini ve ne kadar ideal bir baba hâline geldiğini görür ve oğluyla babasını ayırmaktan vazgeçer. Hırsları yüzünden ailesi parçalanan ve büyük bir yaşam mücadelesi vermek zorunda kalan Ted, baba olmak için savaştığında bu kez kazanan taraf olmuştur. 

 

Senaryo yazımının tüm safhaları, birbirinden beslenir ve bir bütün olarak anlam kazanır. Bu sebeple; parlak fikir, logline, sinopsis, tretman ve çekim senaryosu kavramlarını bir bütün hâlinde öğrenmek gereklidir. Gerçek projeler üzerinde çalışarak sektöre hızlıca girmenizi sağlayacak kusursuz bir senaryo yazma eğitimialmak için şimdi İstanbul Sinema Atölyesi Online Senaryo Kursu’na katılın.

 

Yorum bırakın